SI

I

EN


Beethoven in princ?

V pravljicah je vselej prvorojenec tisti, ki ga imajo starši najraje. Zato je nadut, sebičen in neredko prav zloben do svojih mlajših bratov ali sester. Najmlajši otrok, zapostavljan in zaničevan, pa je ta, čigar lepota, skromnost in dobrota osvojijo srca bralcev, ob (srečnem) koncu pa tudi princese (ali princa).

Pri Beethovnovih sestrskih kompozicijah, vsem dobro poznani in priljubljeni Deveti simfoniji, ter njeni manj znani sestri Zborovski fantaziji, je pravljični scenarij malce porušen, saj je slednja tista, ki je starejša. A njena usoda je na moč podobna zgoraj opisanim usodam mlajših sester v pravljicah. Precej pozabljena in vselej v senci slavne sestre je postala prava mala Trnuljčica klasične glasbe, ki čaka na svojega princa, da jo z nežnim poljubom obudi v življenje.

Festival Maribor ga je našel. Nejca Kampleta, mladega princa črno-belih tipk. Njegov nesporen in mednarodno občudovan talent bo tisti čarobni poljub, s katerim bo fantazija zasijala v vsej svoji lepoti. O Zborovski fantaziji razmišlja tako:
»V današnjem, vse bolj tehnološko obarvanem času, ko se zdi, da formalnost, racionalnost in praktičnost vedno bolj obvladujejo svet, je vsaka doživeta fantazija še kako potrebna. Verjamem, da nas bo Beethovnova Zborovska fantazija povzdignila v stanje, ki bo navdihnilo in izpopolnilo naše doživljanje tukajšnjega sveta.«

Nobena skrivnost ni, da je bil Beethovnov odnos s princi in aristokrati precej težaven. Milo rečeno. A prepričani smo, da bi Nejca sprejel z odprtimi rokami. Več kot očitno je namreč, da ju povezuje skupno občutje sreče v ljubezni do umetnosti.

Pridružite se mu 17. septembra, ko bo to srečo delil še z zborom in solisti Opere SNG Maribor: Rebeko Lokar, Valentino Čuden, Ireno Petkovo, Martinom Sušnikom, Dušanom Topolovcem, Jakijem Jurgcem ter Simfoničnim orkestrom SNG Maribor, pod vodstvom Wolfganga Harrerja.

Pozabite na vsakdan in se predajte čarobni moči. Pravljic. In glasbe.