SI

I

EN


NOVICE

news

Ob istem času na istem mestu

Uspelo nam je. In kako! Niti en koncert črtan, niti ena vstopnica vrnjena in nazadnje, a nikakor ne najmanj pomembno, nobene okužbe ali zdravstvene težave. Še nedolgo tega si nihče ni predstavljal, da bo slednje našlo svoje mesto v novičniku klasičnoglasbenega festivala, kot nihče ni pričakoval niti delčka vsega, kar nam je namenilo leto 2020.

Izzive smo sprejeli in jih, z vašo pomočjo, spoštovani obiskovalci, odlično opravili. Hvaležni smo vam, da ste sprejeli vse novosti, ki smo jih pri festivalu morali uvesti. Cenimo vašo potrpežljivost ob spremembah programov v zadnjem hipu in zahvaljujemo se vam za dosledno upoštevanje vseh pravil za varno spremljanje naših koncertov in prireditev. Predvsem pa smo vam hvaležni, da ste prišli, uživali v glasbi in glasbenike nagrajevali z dolgimi, srčnimi aplavzi.

Hvala tudi vsem našim izjemnim umetnikom. Za zaupanje, da zmoremo pripraviti (varen) festival v teh nehvaležnih okoliščinah. Da ste prišli v Maribor, čeprav so bila potovanja vse prej kot enostavna ali prijetna. Da ste sprejeli nove odgovornosti in nesebično pristali tudi na dodatne angažmaje. In ne nazadnje: da ste nam na naših odrih znova dajali vse in več.

Festival Maribor 2020 pa pred nas ni postavljal zgolj izzivov, temveč nas je tudi nagradil z veliko novimi spoznanji. O človeku in človeštvu, o glasbi in umetnosti. O tem, kako močni smo, če delamo za skupen cilj. Ko smo vsi skupaj strnili festivalske vrste, smo postavili nove standarde in dokazali, da koncertne dvorane lahko ostanejo odprte, da glasba lahko živi in preživi tudi v najtežjih okoliščinah.

Zdaj smo torej še močnejši in še trdneje odločeni, da bomo tudi čez leto dni ponovno ustvarjali dobro glasbo, pa naj pride, kar hoče. Zato polni energije že snujemo Festival Maribor 2021.

Se vidimo – ob istem času, na istem mestu. Do takrat pa ostanite zdravi, ustvarjajte in uživajte v glasbi.

P.S:
Razstava Črte je v Vetrinjskem dvoru na ogled še vse do 6. oktobra; vabljeni.

30.09.2020
news

Bum!

Organizirati festival klasične glasbe v času, ki ga namesto z letnico zaznamujemo s kratico Covid-19, je kot ples na robu vulkana. Vsi vseskozi na konicah prstov, vedoč, da lahko gre vse kot po maslu, ali pa v trenutku zavlada kaos in se vse konča z velikansko eksplozijo. Neznan teren, zapletena mešanica intenzivnih občutkov in trenutkov, ki jemljejo sapo.

Se spominjate, kako je naša letošnja zvezdniška gostja
Vilde Frang opisala koncertiranje? Kot da prečkaš avtocesto in veš, da te lahko v vsakem trenutku zadene drveč avtomobil. Točno tako lahko opišemo tudi Festival Maribor 2020. Bilo je drugače, drzno, vznemirljivo, polno izzivov, eksplozivne energije in entuziazma.

Isti opis pa lahko uporabimo tudi za letošnji zadnji festivalski dogodek. BartolomeyBittmann, Progressive Strings Vienna, sta nič manj kot glasbeni potres, ki s svojimi raznolikimi izvedbami, s karizmatičnim magnetizmom, z nežno subtilnostjo in visokonapetostno intenzivnostjo stresata najuglednejše festivale ter koncertne dvorane po vsem svetu.

V angleščini obstaja fraza »going out with a bang«, ki bi jo lahko prevedli kot »zaključiti uspešno in odmevno«. Z glasnim pokom, torej.

Natanko tako, kar je glede na zgoraj opisano še kako primerno, s pomočjo Matthiasa Bartolomeya in Klemensa Bittmana tudi zaključujemo Festival Maribor 2020.

S pokom. In s prav posebnim groovom.

 

25.09.2020
news

O, moj Bach!

Pa se je zgodilo. To, česar smo se vseskozi bali, vendar upali, da se ne bo. Dali smo vse od sebe, a virus, ki si je v tem letu pokoril svet, je dokazal, da je krona, ki jo nosi, še kako pomenljiv znak; nesporno kraljuje nad vsem, kar počnemo. In program Festivala Maribor pri tem seveda ni nobena izjema.

Lawrence Power, nestrpno pričakovana tretjina našega »all-stars-tria« zaradi omejitev potovanj, ki jih narekuje pandemija, ne more priti v Maribor. Zato z velikim obžalovanjem najavljamo, da bo napovedan koncert Večer za Beethovna v torek, 22. septembra, spremenjen.

Ker nam je Fortuna, muhasta boginja sreče pokazala hrbet, smo se po pomoč obrnili k drugemu božanstvu. K nič manj kot vrhovni avtoriteti glasbenega Olimpa, Johannu Sebastianu Bachu.

Koncertni spored, posvečen njegovim suitam za violončelo, ki se ga je zaradi teže in pomena za svetovno glasbo prijel vzdevek »Stari testament« violončelistične literature, je brez dvoma odlična zamenjava in dragoceno darilo za vse zaljubljence v komorno glasbo. Še posebej, ker bo violončelo v rokah Nicolasa Altstaedta. Virtuoz, ki so mu interpretacije teh kanonskih mojstrovin prislužile kritiške hvalospeve z vsega sveta, ni niti za trenutek okleval in bo vskočil namesto Powerja. Tako je še enkrat več dokazal svojo absolutno predanost Umetnosti in Glasbi.

Hvala, Nicolas. Hvaležni smo, da si član naše festivalske družine. Cenimo tvojo pripravljenost pomagati, da lahko obiskovalcem Festivala Maribor tudi v tako nepredvidljivih okoliščinah ponudimo najboljše.

Prepričani smo, da boste to cenili tudi vi, spoštovani prijatelji glasbe. Altstaedtovo interpretacijo suit je kritik opisal z besedami: »Ko zaigra on, poslušalci takoj začutimo, da ima kaj povedati!« Prisluhnimo torej, kakšno sporočilo nam namenjajo glasbena božanstva.

Zagotovo sporočilo optimizma in hvaležnosti, da imamo tako vrhunsko glasbo in glasbenike, ki nam pomagajo skozi te težke čase.

*Vstopnice za koncert Večer za Beethovna ostajajo v veljavi. 

21.09.2020
news

Njun pogum, naša zmaga

»Pred koncertom se vselej počutim, kakor da bi stopila na sredo avtoceste. Veš, da je to mesto, kjer ne bi smel biti. Obenem pa se počutiš kot kralj, kot nesporni vladar avtoceste. In že je tu adrenalinska eksplozija. Uživaš, kljub zavedanju, da te lahko vsak trenutek povozi drveče vozilo.«*

Vilde Frang, ki jo mediji opisujejo s pridevniki bojevita, drzna in pristna, velja za brezkompromisno umetnico, ki si upa tja, kamor si drzne le malo glasbenikov izmed današnjih klasičnoglasbenih zvezdnikov. Pogumno utira poti v neznane interpretacijske teritorije, in njena (ter naša) nagrada so nove globine glasbe. Tudi glasbe, za katero smo prepričani, da jo poznamo in nas ne more več presenetiti.

Zagotovo bo tako tudi z Brahmsovim Dvojnim koncertom, pri katerem bo ob njej na odru Nicolas Altstaedt, še en umetnik, ki zmore dovolj poguma, da brezkompromisno ostaja zvest samemu sebi. Tako kljubuje industriji, ki svoje zvezdnike vse pogosteje tišči v kalupe, ki zagotavljajo boljšo prodajo, ne pa nujno tudi boljše umetnosti.

Brezkompromisna igra, brezkompromisna vera v moč umetnosti in lastno vizijo, dvojica najvznemirljivejših glasbenikov današnjega časa.

Kdor si upa, zmaga, pravijo. V našem primeru smo zmagovalci – mi. Naša nagrada: nepozaben večer s prav posebnim, edinstvenim glasbenim genomom. Umetnikov pogum, 21. septembra.

 

*Intervju, H. Welscher, 2016, van-us.atavis.com

18.09.2020