SI

I

EN


Vilde FrangNorveška violinistka Vilde Frang je ena vodilnih svetovnih glasbenic mlajše generacije, ki se iz povprečja povzdiguje s svojo lahkotno virtuoznostjo, poglobljeno muzikalnostjo in izjemno liričnostjo.

Njena kariera se je pričela strmo vzpenjati po letu 2012, ko je prejela nagrado za mladega umetnika Credit Suisse, čemur je sledil debi z Dunajskimi filharmoniki pod vodstvom Bernarda Haitnika na Festivalu Luzern. Odtlej redno nastopa z vodilnimi svetovnimi orkestri. Leta 2016 je debitirala z Berlinskimi filharmoniki pod vodstvom sira Simona Rattla v sklopu njihovega odmevnega, že tradicionalnega Evropskega koncerta, čemur so sledili nastopi v berlinski Filharmoniji in gostovanja z orkestrom pod vodstvom Ivana Fischerja na Velikonočnem festivalu v Baden Badnu. V zadnjem času je nastopala tudi s simfoniki iz San Francisca in Pittsburgha, z Münchenskimi in Losangeleškimi filharmoniki, Bamberškimi simfoniki, Orkestrom Gewandhaus iz Leipziga, Orkestrom iz Pariza in Simfoničnim orkestrom Frankfurtskega radia ter na turnejah z Nemškim simfoničnim orkestrom iz Berlina in Filharmoničnim orkestrom iz Luksemburga.

V tekoči sezoni se predstavlja s koncerti z Bavarskim državnim orkestrom in Londonskim simfoničnim orkestrom pod vodstvom sira Antonia Pappana. Podaja se na turnejo z Rotterdamsko filharmonijo in Lahavom Shanijem, s katerimi se bo vrnila na Festival Luzern. Omenimo še koncerte z orkestrom Tonhalle iz Züricha, Orkestrom iz Clevelanda, Nemškim simfoničnim orkestrom iz Berlina, Simfoničnim orkestrom BBC ter Festivalskim orkestrom iz Budimpešte pod vodstvom Marka Elderja. V domačem Oslu bo nastopila z dirigentoma Vasilijem Petrenkom in Herbertom Blomstedtom.

Vilde Frang je tudi izjemno predana komorna glasbenica, ki sodeluje na festivalih v Rheingau, Lockenhausu, George Enescu v Bukarešti ter na Salzburškem in Praškem pomladnem festivalu. Redno nastopa z recitali v dvoranah Carnegie, Concertgebouw, v dunajskem Glasbenem združenju, v berlinski Filharmoniji, dvorani Wigmore, Tonhalle v Zürichu in Bozar v Bruslju. V triu z Lawrencem Powerjem in Nicolasom Altstaedtom bo poleg Maribora nastopila tudi na mednarodnem komornoglasbenem ciklu v londonskem centru Southbank, v Laeiszhalle v Hamburgu in v Concertgebouwu.

Vilde Frang snema ekskluzivno za založbo Warner Classics in je za svoje posnetke prejela številne nagrade, denimo classic BRIT award, diapason d’or, grand prix du disque, nemško diskografsko nagrado, nagrado echo ter nagrado gramophone za posnetek violinskih koncertov E. W. Korngolda in B. Brittna.

Umetnikov pogum

21. 9. 2020 18:00

Umetnikov pogum

21. 9. 2020 20:00