SI

I

EN


Umetnikov pogum

Velika dvorana, SNG Maribor

21. 9. 2020 ob 18:00

Orkester Slovenske filharmonije
Dirigent: Marko Letonja
Vilde Frang, violina
Nicolas Altstaedt, violončelo


 
Ludwig van Beethoven: Uvertura »Leonora« št. 3, op. 72b
Johannes Brahms: »Dvojni« koncert za violino, violončelo in orkester v a-molu, op. 102

 

Na vsaki izdaji Festivala Maribor izstopa kakšen koncert, ki ga zaznamuje poseben zvezdniški sij. Veseli smo, da nam je letos za enkratno sodelovanje na festivalu uspelo združiti tri izjemne glasbenike in vodilni slovenski orkester. Marko Letonja bo vodil Orkester Slovenske filharmonije, s katerim je bil v preteklosti kot umetniški vodja tesno povezan. Letonja je zdaj redni gost eminentnih svetovnih orkestrov in uglednih opernih hiš. Njegova mednarodna kariera je tako kar vznemirljiva, a je vrnitve k domačemu orkestru in v svoj Maribor vedno vesel. To je poseben dogodek tudi za nas.

Na Festivalu Maribor bo nastopil v družbi enakih: ob izvrstnem Orkestru Slovenske filharmonije se mu bosta pridružila zdaj že precej »naš« violončelist Nicolas Altstaedt in posebna gostja letošnjega festivala, norveška violinistka Vilde Frang. Vilde Frang je ena najbolj iskanih svetovnih glasbenic mlajše generacije, ki navdušuje s svojo lahkotno virtuoznostjo, poglobljeno muzikalnostjo in izjemno liričnostjo. Njen talent so prepoznali velikani glasbenega sveta, kot so Berlinski filharmoniki, sir Simon Rattle, Bernard Haitnik, sir Antonio Pappano, Herbert Blomstedt in Vasilij Petrenko.

Glasbeniki bodo stopili skupaj v interpretaciji Brahmsovega Dvojnega koncerta, ki sta ga V. Frang in N. Altstaedt že mnogokrat uspešno skupaj izvedla na velikih koncertnih prizoriščih. To zahtevno skladbo poznata do potankosti in ji ob vsaki novi izvedbi dodata nekaj spontanosti in svoj neponovljivi šarm.

Spomnili se bomo tudi letošnjega slavljenca. Ludwig van Beethoven je poveličeval ideal humanistične veličine, kot jo kažejo mitološke in zgodovinske osebnosti, denimo Prometej, ki se je žrtvoval za to, da je človeštvu prinesel ogenj – in ga razsvetlil tudi simbolično. To je Beethovna fasciniralo in verjetno je verjel, da prometejski žarek še tli v vsakem od nas. Z močjo glasbe je želel razvneti ta žarek razumnosti in iz malega narediti »velikega človeka«.

Za tak razvoj je potreben pogum. Pogum, ki je večji od vsega predstavljivega in ki ga je junakinja Beethovnove opere Fidelio, Leonora, našla v ljubezni in zakonski zvestobi. Pogum, ki ga nedvomno potrebujemo tudi sami, nam pričujoči koncert zagotovo lahko vlije!

* Vstopnice: 25 € / upokojenci 20 € / študenti, invalidi 12,50 €. Spletni nakup: nd-mb.kupikarto.si in eventim.si.
Koncert za izven.
Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.

 
Festival Maribor Carousel