SI

I

EN


O, moj Bach

Dvorana Union, Maribor

22. 9. 2020 ob 19:30

Nicolas Altstaedt, violončelo


Johann Sebastian Bach:
Suita za violončelo št. 1 v G-duru, BWV 1007
Suita za violončelo št. 2 v d-molu, BWV 1008
Suita za violončelo št. 3 v C-Duru, BWV 1009
***
Suita za violončelo št. 4 v Es duru, BWV 1010
Suita za violončelo št. 5 v c-molu, BWV 1011

Pa se je zgodilo. To, česar smo se vseskozi bali, vendar upali, da se ne bo. Dali smo vse od sebe, a virus, ki si je v tem letu pokoril svet, je dokazal, da je krona, ki jo nosi, še kako pomenljiv znak; nesporno kraljuje nad vsem, kar počnemo. In program Festivala Maribor pri tem seveda ni nobena izjema.

Lawrence Power, nestrpno pričakovana tretjina našega »all-stars-tria« zaradi omejitev potovanj, ki jih narekuje pandemija, ne more priti v Maribor. Zato z velikim obžalovanjem najavljamo, da bo napovedan koncert Večer za Beethovna v torek, 22. septembra, spremenjen.

Ker nam je Fortuna, muhasta boginja sreče pokazala hrbet, smo se po pomoč obrnili k drugemu božanstvu. K nič manj kot vrhovni avtoriteti glasbenega Olimpa, Johannu Sebastianu Bachu.

Koncertni spored, posvečen njegovim suitam za violončelo, ki se ga je zaradi teže in pomena za svetovno glasbo prijel vzdevek »Stari testament« violončelistične literature, je brez dvoma odlična zamenjava in dragoceno darilo za vse zaljubljence v komorno glasbo. Še posebej, ker bo violončelo v rokah Nicolasa Altstaedta. Virtuoz, ki so mu interpretacije teh kanonskih mojstrovin prislužile kritiške hvalospeve z vsega sveta, ni niti za trenutek okleval in bo vskočil namesto Powerja. Tako je še enkrat več dokazal svojo absolutno predanost Umetnosti in Glasbi.

Hvala, Nicolas. Hvaležni smo, da si član naše festivalske družine. Cenimo tvojo pripravljenost pomagati, da lahko obiskovalcem Festivala Maribor tudi v tako nepredvidljivih okoliščinah ponudimo najboljše.

Prepričani smo, da boste to cenili tudi vi, spoštovani prijatelji glasbe. Altstaedtovo interpretacijo suit je kritik opisal z besedami: »Ko zaigra on, poslušalci takoj začutimo, da ima kaj povedati!« Prisluhnimo torej, kakšno sporočilo nam namenjajo glasbena božanstva.

Zagotovo sporočilo optimizma in hvaležnosti, da imamo tako vrhunsko glasbo in glasbenike, ki nam pomagajo skozi te težke čase.

* Že kupljene vstopnice za koncert Večer za Beethovna ostajajo v veljavi.
Vstopnice: 20 € / upokojenci 16 € / študenti, invalidi 10 €.
Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.

 
PRVOTNO NAJAVLJEN PROGRAM


Večer za Beethovna


Vilde Frang, violina
Lawrence Power, viola
Nicolas Altstaedt, violončelo


Ludwig van Beethoven:
Serenada v D-duru za violino, violo in violončelo, op. 8
Godalni trio št. 5 v c-molu, op. 9, št. 3
***
Godalni trio št. 3 v G-duru, op. 9, št. 1

Veličine Beethovnovega ustvarjanja ni moč meriti zgolj z monumentalnostjo njegovih simfoničnih del – obiskovalec koncertov komorne glasbe se bo verjetno strinjal, da je najgloblji odtis pustil v komorni glasbi. Ta je radikalna, spušča se v globine človekove duševnosti in intelekta, je izrazna in mnogokrat silovita. Preden je pričel z ustvarjanjem svojega prelomnega opusa godalnih kvartetov, je Beethoven ustvaril niz zanimivih skladb za godalne zasedbe. Med njimi pet triov, v katerih je raziskoval zmožnosti glasbil in iskal nove kompozicijske poti. Tudi zato se Beethovnove skladbe za godalni trio po značaju in namembnosti med seboj precej razlikujejo.

Tako raznolik ter hkrati organsko povezan opus Beethovnovih zgodnjih del postavlja pred izvajalce nalogo, ki se je ne sme vzeti zlahka. Vilde Frang, Lawrence Power in Nicolas Altstaedt so kot izkušena godalna trojica dosegli pronicljiv vpogled v ta opus. Poslušalcem Festivala Maribor bodo dokazali, da žarek genija sije tudi v najmanjših drobtinah. Potreben je le rezonirajoči genialni duh.

* Vstopnice: 20 € / upokojenci 16 € / študenti, invalidi 10 €.
Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.
Festival Maribor Carousel